...just my 2 cents on popular culture

...just my 2 cents on popular culture

marți, 16 iulie 2024

ARTmanie post pandemie.Cronici întârziate - I -2022

 

Prolog.

            Se vede cu ochiul liber că în ultimii ani am lăsat-o mai moale cu blogheritu (moale de tot chiar), printre motive fiind și lipsa cronica de timp, drămăluit cu parcimonie între serviciu și familie.Am lăsat-o mai moale cu mai multe lucruri( filme, seriale, tv) nu numai cu blogul, cu muzicile am noroc cu telefonul și cu faptul că sunt singur in birou la serviciu și că nu am program cu publicul decât sporadic și (teoretic cel puțin) cu programare.Și apoi, qui prodest?Sau ,că să parafrazăm pe unul din idolii adolescenței și studenției mele (Cioran, care, ca fapt divers, își dădea duhul exact in ziua in care aveam eu proba de română oral  la Bacalaureat – 20.06.1995):”A quoi bon...”.La câți cititori avea blogul acesta în zilele lui bune, să nu mai zic acuma, nu prea are la cine ajunge cele scrise de mine.Nu că mi-ar fi păsat vreodată de…..

            Și atunci de ce să-mi pierd timpul, pe care oricum nu-l am, cu cronicareala și alte baliverne?

            Și tot singur am găsit și raspunsul: scriu pentru mine, pentru a-mi defragmenta și aranja și fixa ideile, de o vreme constat că am început să uit, poate nu de tot, dar cel puțin am început să încurc datele, anii, cine ,când a cantat și unde, mă mai și cert cu tovarășii pe tema asta.O fi de la oboseala cronică, o fi de la o prematură senilitate, cine știe? Bine-bine, se poate spune, dar pentru asta e jurnalul .E adevărat că prin adolescență mă chinuia talentul diaristic, dar acum ne lovim de aceeași problemă: timpul.Si atunci am ajuns la concluzia că dacă scriu pentru blog, e ceva imperativ, un dead line , un ceva care să mă facă să mă mobilizez…..Am început în iarna anului trecut  un proiect prin care prezentam in fiecare lună alegerile mele dintre albumele apărute luna respectivă.Am rămas la ianuarie.Am mai găsit prin calculator o mulțime de cronici începute și rămase la stadiul de draft, o să le definitivez si postez aici, asa”postume”.

            Vol.I  ARTmania 2022 , 22-24 iulie –ediția aniversară  XV

            La câteva luni după ce milenialul Covid 19-22 s-au retras din prim-planul vieții noastre alaturi de rudele sale mai bătrâne ,a fost să fie în final și Artmania 2022. Bilete aveam luate pentru editia 2021 dar cum nu se ținuse din motivul știut, erau valabile și pentru 2022. Prima dată când mergem în variantă de trio, incluzându-l și pe junior la prima sa participare.

            Ca de obicei, am mai condimentat printre cu concerte cu ceva vizite la Zoo, Muzeul de istorie naturală, Turnul Sfatului, Turnul Bisericii Evanghelice,la Bruckental n-am mai ajuns, era deja prea mult pentru cel mic .

            Ostilitățile s-au desfășurat pe două scene, scena mare ARTMANIA STAGE, cu spatele spre Turnul Sfatului și, diametral opusă,scena mică ROCKWATCH STAGE. 

DAY 1

BUCOVINA

07.00-07.45 PM

Sentimentul pe care l-am încercat intrând in Piața Mare pe acordurile lui Crivăț&Co a fost similar cu ce simțeam la primele mele concerte mari, acum 20 de ani, starea aceea de bucurie care te umple de mai să-ți dea lacrimile.A doua oară când vedeam trupa moldavă live ( după clubul Flex Arad 2017), au sunat brici ca de obicei,  singurele minusuri  fiind scurtimea setlistului ( deh, trupă de deschidere) și pretul merchului ( pe vremuri făceam mișto de Behemoți că aveau merch  branduit inclusiv la chestii foarte lumești, iată că și Bucovinenii au cercei, și nu la câțiva lei).Mă bucuram că botezul juniorului întru Artmania a fost să fie exact pe Bucovina, pe care-i știe foarte bine ca si coloană sonoră pentru activitățile de forță de acasă ( spart/cărat/clădit lemne șamd).

Setlist:  Stele călăuză, Carari In Suflet,  Duh,   Luna Peste Varfuri, Straja,Ultima iarnă,   Spune tu, Vânt ,  Sub Piatra Doamnei, Mestecăniș.

 


STONED JESUS

 08.05-08.45. PM

Nu le aveam defel cu metalul ucrainian înainte, nici măcar pe  Jinjer nu-i cunoșteam, singura trupă pe care o știam era  1914” pe care-i aveam deja de un an în heavy rotation cu cele două albume axate ca tematică pe WWI. Culmea, după ce a inceput războiul la ei nu i-am mai putut asculta. Dar să revenim la SJ, după cum amintisem mai sus, nu-i cunoșteam dinainte, cică era primul concert internatinal de la  invazia rusească din februarie, practică un fel de stoner. Nu sună rău dar prefer my stoner doomy. Set list:Bright Like the Morning , Electric Mistress , Thessalia ,Porcelain,I'm the Mountain ,Here Come the Robots .

 

ALTERNOSFERA

 09.05-10.05 PM 

Nici de ei nu aveam mare habar dinainte, asa-a eu mai greu cu astea de prin mainstream. Mi-a plăcut mai mult decât m-aș fi așteptat, așa că mi-am lăsat aroganțele deoparte și m-am bucurat de concert.

 

TRANSATLANTIC

10.30-12.00 PM   

Un combo de monstri sacri ai progului (Neal Morse, Mike Portnoy și Pete Trewavas), cunosteam bine ultimul album. Păcat de unele probleme tehnice ( picase sunetul la chitara lui Roine Stolt, moment acoperit foarte bine de ceilalți trupeți). Puțin atipică așezarea pe scenă, bateria fiind în față, în colțul din stânga ( dreapta cum se vede dinspre public), cei din față putând vedea absolut tot ce facea master Mike, ceea ce în mod normal, cu bateria în spate pe riser nu se prea poate vedea. Mai ales că Portnoy bătea când de pe scaun, când din picioare.Proiecțiile steam punkish. Din păcate nu am putut sta pâna la final din cauza celui mic.Setlist:  Overture: The Absolute Universe,  Reaching for the Sky,  Overture,  Rose Colored Glasses,   Evermore,  Is It Really Happening?,  Dancing With Eternal Glory,  We All Need Some Light,  Duel With the Devil,  My New World,  All of the Above,  Stranger in Your Soul.

 

 

DAY 2

VINTAGE CARAVAN

07.00-07.30 PM

N-am servit.         

 

LEPROUS

 07.50-08.50 PM

Îi văzusem tot la Artmania , la ediția din 2018, dar spre deosebire de atunci, acuma s-a nimeri să mă prindă, data trecută  mi se păreau oarecum seci, chiar dacă showul fusese unul multimedia, cu proiecții  și toate cele. Setlist:  Out of Here,  Stuck,  Below, The Price, Running Low, Foe, From the Flame, Nighttime Disguise, Slave,  The Sky Is Red.

 

CULT OF LUNA

09.20-10.20 PM

Treburi administrative ( papa, baie, bere) m-a făcut să nu dau mare atenție trupeților așa că nu mă pronunț. Setlist:  Cold Burn, Nightwalkers,  I: The Weapon,  In Awe Of,  Blood Upon Stone.

 

MESHUGGAH

11.05-12.30 PM                               

Vârful de lance al djentului, (care fie vorba  între noi, nu e un gen muzical, he,he) o prestație super profi, aproape  matematică. Ostilitățile au început cu   Broken Cog de pe ultimul album, prospăt ieșit, după care nu ne-au lăsat să respirăm vreme de un ceas și ceva.De data asta am rămas până la final, restul trupeților mei plecând la cazare. Setlist:Broken Cog,Light the Shortening Fuse, Rational Gaze, The Hurt that Finds You First,  Ligature Marks, Born in Dissonance, In Death - Is Life,   In Death - Is Death, The Abysmal Eye, Straws Pulled at Random, La bis:  Demiurge, Future Breed Machine.

 

 Pe ROCKWATCH STAGE  (scena pentru bebeluși cum zicea Andy Ionescu )  între 10.20  și 10.50 s-au produs TAINE , care de multă vreme nu mai este doar varianta  romanească a celor de la  Death, cu al lor technodeath ireproșabil. Singurul minus, la sunet, poate dacă erau pe scena mare, era altă treabă.Setlist:Three days in Darkness, The Devil Inside, The World does not Change, Dark Days of our Lives,  To Infinity, Resurrection .

 

DAY 3

Dimineața, după ce îî urcasem pe ai mei pe tren spre casă, dau un tur pe la Casa Altemberger ( Muzeul de Istorie) ca sa-mi intru în stare, iar când treceam prin Piața Mare pe la 10.00, constat că ajunseseră deja camioanele cu logistica celor de la Mercyful Fate.


DOR DE DUH

07.00-07.30  PM

Adevărata jumătate din vechiul Negură Bunget (Hupogrammos și Sol Faur), albumul precedent m-a dat peste cap, cu melanjul de folk, prog, black poate și ceva post, care m-au facut să și mă pun să recapitulez tot fantasticul românesc pe care îl citisem sau (nu) vreodată. N-aveți idee ce bine merge Voiculescu pe fond Dordeduh.A doua vedere după Flexfest vol.1 2018.Același minus ca și la Bucovina , trupa de deschidere, setlist limitat. Punct.Cu acazia asta m-am ales și cu un tricou cu Dordeduh, pe care il port cu mândrie cam pe la toate concertele de atunci încoace.Setlist:Desferecat, Descânt, De neam vergur,În vieliștea uitării

                                                           


                                 

PINEAPPLE THIEF 

07.50-08.40 PM

Am aflat doar mai târziu că este trupa lui  Gavin Harrison, toboșar de prog care mai prestează și cu Steven Wilson în Porcupine Tree sau chiar cu King Crimson.Poate dacă știam asta la fața locului acordam o atenție mai mare trupeților, așa nu am rămas cu mare lucru, fiind o perioadă de relax în așteptarea celor de la Testament . Setlist: Give It Back , In Exile , Our Mire , That Shore , Wretched Soul , White Mist , Nothing at Best .

 

TESTAMENT

09.10-10.20 PM                                               

 În vremurile pandemice Titans of creation mi-a fost alături ca și soundtrack pentru muncile fizice domestice mai greuțe de multe ori, așa că eram familiarizat cu ultimul lor album, păcat că nu au cântat decât două piese de pe el (Children of the Next Level și WWIII) iar la Alone in the dark eram déjà în extaz, cu albumul Legacy facându-mi botezul întru Testament. Adevăratul cap de afiș al ediției XV de Artmania pentru mine (fără să minimizez defel Transatlantic, Meshuggah sau Mercyful Fate), cenusăreasa thrashului american, underated fața de Big 4, în lineup-ul actual fiind cel puțin doi meseriași care bat la fund pe oricare dintre omologii lor din Big4 ( îmi asum ce zic)  Alex Skolnickși Dave Lombardo.Începuse să plouă de ceva vreme, dar nu a mai contat,puteam sta la scut la Mercyful Fate.Setlist:Rise Up , The New Order , The Pale King , Children of the Next Level , Practice What You Preach , WWIII ,  D.N.R. (Do Not Resuscitate) , The Formation of Damnation , First Strike Is Deadly , Over the Wall , Into the Pit , Alone in the Dark .

 

ROCKWATCH STAGE

REVOLVER 

10.25-11.00  PM

 

 

MERCYFUL FATE

11.20-12.30 PM                                                                                                                      

Personal il prefer pe King pentru activitatea solo, dar mai aveam un motiv să fiu acolo și anume chitaristul Mike Wead, fost membru Candlemass și apoi mastemind la Memento Mori, una dintre trupele mele de suflet.( Îmi amintesc și acum de  posterul cu MF ce-mi trona pe peretele de cămin din facultă prin anii `90, pentru Wead, evident).După ce a terminat cu prezentarea respectelor către Baphomet (într-un fel mă bucuram că plecase piticul meu acasă, n-aș fi știut ce să-i explic la vederea unui nene în toată firea ce pupă de zor efigia unui gigantic țap înscris într-o pentagramă întoarsă) maestrul King s-a apucat de muzică.Și de teatru.Doar novicii întru metal probabil nu știu că maestrul King a fost printre inițiatorii aparițiilor live teatrale, puțin horror și oculte, cu costume, machiaje, cu o scenografie bine definită pentru a te întroduce cum trebuie în ”poveste”.Cred că numai bunelul Alice Cooper  l-a precedat.Să nu mai vorbim de vocea caracteristică și poate cu cel mai larg spectru dintre toți vocaliștii de metal.Spre final, master King își cere scuze că nu poate respecta setlistul inițial, fiind deja depășit timpul pentru închiderea spectacolului, organizatorul fiind pasibil de amenzi din partea autorităților, așa că la bis vor cânt o piesă mai scurtă .Setlist:The Oath , A Corpse Without Soul , The Jackal of Salzburg , Curse of the Pharaohs , A Dangerous Meeting, Doomed by the Living Dead , Melissa , Evil , Come to the Sabbath ,  La bis:  Black Funeral .

 *

Zicea cineva, în glumă,că de fapt Armania 2022 a fost un fel  de congres al celor mai buni toboșari din lume, și nu e foarte departe de adevăr, dacă îi iei pe rând, strict în ordinea apariției, pe Mike Portnoy, Tomas Haake, Dave  Lombardo și Gavin Harrison.

Așa a trecut și ediția nr.XV, prima după pandemie și pentru mine, prima în care l-am dus cu noi și pe junio, să vadă și el ce fac ai lui când pleacă pe la concerte.

Și ca să nu credeți că stau chiar așa de bine cu memoria, da, m-am ajutat de pagina festivalului de p Woov AP și https://www.setlist.fm/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu