...just my 2 cents on popular culture

...just my 2 cents on popular culture

marți, 6 septembrie 2016

ARTMANIA 2016 (sau ARTMANIA Goes Prog)




Am reușit și anul acesta să-mi rup 3-4 zile pentru a da o fugă la Sibiu pentrtu Artmania 2016.Mai aveam pe listă D.B.E. și Rockstadt dar a trebui să le spun ”pas” . Poate la anul.
Al doilea an în care se intră fără bilet, fapt datorat în mare parte reglementărilor locale care interzic  pentru manifestarile care sunt subvenționate de la bugetul local ca acestea să fie cu intrare, recte cu bilet. Nu stiu dacă regula se aplică pentru toate evenimentele sau doar pentru cele organizate în Piața Mare.S-a dovedit că se pot organiza și concerte de metal fără controale corporale, acest lucru neducând la cine știe ce  consecințe nedorite.Sincer cred câ n-am văzut mai multe specimene bete criță decât la zilele comunei  X-ulești.Nu s-a trezit nici unul dintre performeri cu capul spart de la obiectele contondente introduse în spațiul de spectacol de către publicul isteric. Nu tu sticle, ouă, roșii sau alte cele aruncate pe scenă.(Asta nu înseamnă că vreo 2 trupe de pe scena d e ”talente” n-ar fi meritat o omletă cu roșii, dar să nu fim răi).

DAY  I

Dimineață am dat o fugă până la Păltiniș pentru aerisire și dacă am scăpat de ploaie pe Vârful Oncești, n-am scăpat de ea la întoarcerea la Sibiu, ratând astfel primele trupe de pe scena de ”talente”.De fapt, dacă stau să mă gândesc, din prima zi nu mi-a rămas nimic în cap din cele petrecute pe respectiva scenă.Înterludiile respective au fost folosite pentru aprovizionare cu  produse pe bază de malț și hamei (all hail Billa), CD-uri și merch ș.a.m.d. Anul acesta am renunțat la obișnuitele  ture de Brukenthal și Astra, ne-am limitat la Muzeul  Hans Binder, Turnul Sfatului, Biserica Evanghelică.
THE FORESHADOWING : nu-i cunoșteam dar se pare că cel puțin în partea de piață în care stăteam eu erau foarte populari. Un doom-gothic destul de ok, m-am dezmorțit un pic și eu, prima surpiză plăcută de la Artmania de anul acesta.
BLACK PEAKS : not my cup of tea. Am apreciat părțile de prog dar zona hardcore/metalcore nu se lipește defel  de mine.
KATATONIA :Deși nu le-am acordat foarte multă atenție în perioada de emergență a valului nouăzecist de doom-death melodic (supranumit ”gothic metal”), fiind prea absorbit pe atunci de ”The Peaceville three” + Theatre of Tragedy, Lake of Tears, Therion, Cemetary, Tiamat, Sentenced, Amorphis, The Gathering, Within Temptation de inceput, ș.a., nu eram tocmai iliterat în ceea ce–i privește pe suedezi (mai am și acum Brave Murder Day pe casetă). Cel mai mult m-am apropiat de ei după ce au cotit-o  din ce in ce mai hotărât spre prog, iar ultimul LP lansat anul acesta ”The Fall of Hearts” îl știam pe de rost.Prestația lor de la Sibiu nu m-a dezamăgit defel, ba din contra.Chiar dacă sonorizarea  uneori  nu i-a avantajat,  Renkse și-a dovedit încă o dată clasa iar noii membri (Daniel  Moilanen –tobe  și  Roger Öjersson-chitară) s-au integrat perfect în tablou.Setlist :July,  Deliberation, Serein,  Increase,  Serac, Hypnone,  My Twin,  Lethean,  Old Heart Falls, Nephilim ,  Soil's Song,  Dead Letters , Day and Then the Shade, In the White, Forsaker.

DAY II

SOLSTAFIR: foștii blackeri actualmente post-rockerii  islandezi  îmi gâdilaseră urechile anterior cu  Svartir Sandar (2011) și  Otta(2014) așa că n-am veni chiar nepregătit în ceea ce-i privește. Un show energic, mult mai energic decât mă așteptam, muzica trupeților sună mult mai heavy live.Setlist: Dagmál,  Ótta,  Lágnætti,  Fjara,  Goddess of the Ages .
HTETHTHEMETH: surpriza absolută pentru mine la această ediție de Artmania a constituit-o trupa românească cu cel mai imposibil nume atât de scris cât și de pronunțat.O muzică diversă, un show teatral, un vocalist care mă duce cu gândul când  la Marcolin, când la Atilla Dorn.Abia aștept să-mi sosească CD-ul cu ultimul album ”Best worst case scenario”..Jos pălăria, pardon, jobenul pentru brașoveni.
PAIN  OF  SALVATION: nu cunoșteam foarte bine muzica trupei  însă showul  mi-a plăcut.Setlist:Of Two Beginnings,  Ending Theme,  Fandango,  Ashes,  1979,  To the Shoreline ,Linoleum ,  No Way ,  Falling,  The Perfect Element .
            IHSAHN: mastermind-ul din spatele Emperor convertit ca proiect solo la prog, Ihsahn a făcut un show de zile mari, acompaniat de  jumate din trupeții de la Leprous.M-a impresionat plaja mare pe care se poate mișca în materie de performanță vocală, de la screaming la clean.N-am fost niciodată fan Emperor, felia din black pe care am vizitat-o cel mai des e departe de zona asta  (Arcturus, Ulver, Borknagar, Solefald, Vintersorg) dar trebuie să recunosc că ultimul album al lui Ihsahn (Arktis) m-a lăsat mască, fiind printre preferatele mele pe anul 2016. Setlist:  The Paranoid,  My Heart is of the North,  Celestial Violence, Mass Darkness, Emperor medley, Until I Too Disolve, Pressure, Tacit.După cum se vede, nu mai puțin de   5 piese de pe ultimul opus.
             În concluzie, ziua a doua mi-a depășit cu mult așteptările, de altfel  și la modul  general, ediția de anul acesta a fost peste cea de anul trecut.Aștept ediția 2017.

              


                           ARTMANIA 2012 – Cronică întârziată (…şi asta pe fugă) 
                           ARTMANIA 2013

4 comentarii:

  1. Dar tu chiar esti fan ArtMania :)

    Altfel, transformarea lui Ihsahn (inclusiv cea fizica), desi o mai vazusem prin poze, m-a socat si bucurat in acelasi timp, desi incurajeaza acel "hipster extreme metal" care tocmai ce a inviat in SUA :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am lipsit decât în 2014,din motive strict profesionale :).
      Am citit pe la Biro de specia asta de hipsteri...

      Ștergere
    2. Partea buna cu "hipsterizarea" unui gen este ca in general sunt redescoperite si adevaratele valori ale respectivului gen :)

      Ștergere
  2. Tot despre Ihsahn, dacă la Sibiu trebuise să împrumute chitările de la cei de la Pain of Salvation (ale lui se rătăcisera la aeroport/nu ajunseseră încă), aceeași fază am citit la Biro că s-a întâmplat și la Brutal Assault, două săptămâni mai târziu. Curat ghinion \m/

    RăspundețiȘtergere