...just my 2 cents on popular culture

...just my 2 cents on popular culture

luni, 22 iulie 2024

ARTmanie post pandemie.Cronici întârziate - II -Artmania 2023

 

ARTMANIA 2023



Ca si dățile trecute, activitatea a fost împărtită pe mai multe  scene, de data asta 3: ARTMANIA SPOT (scena mare) și VOICE OF ODIN (scena mică) în Piața Mare și una adițională FREYJA`S WEEPING în Piața Huet.

 


Vineri 26 iulie 2023

SCENA ARTMANIA SPOT  

SAMAEL

7.00-7.50 PM

La 7.00 pm fix, că doar vorbim de o formație elvețiană, au intrat pe scenă Vorph, Xy &Co. Aceeași atmosferă care emană și din inregistrări, cu vocea lui Vorph care scuipă venin, XY care se imparte între clape și baterie, basistul care semăna cu Krossfire.Din păcate un show care pierde mult dacă se desfășoară pe lumină.

Setlist:Intro, Rain, Samael, Slavocracy, Luxferre, Son of Earth, The Ones Who Came Before, Solar Soul, Shining Kingdom, Infra Galaxia, Reign of Light, Baphomet`s Throne, Black Trip, Black Supremacy.Majoritatea de pe Ceremony … și Passage  dar și câte ceva de pe albumele mai noi.Din păcate doar una de Eternal, aș fi vrut să văd The Cross live.Oricum interesul meu pentru ei a scăzut după același Eternal, dar poate era trupă cea mai asteptată de către mine la acest festival. 


PAIN OF SALVATION

8.30-9.30 PM

POS sunt una dintre formațiile a căror muzică se lipește instant de mine chiar dacă nu i-am văzut /auzit înainte.Din activitatea de mea de mergător la concerte, mi-a fost dat să văd mai multe tipuri de trupe, indifferent de gen : unele nu se lip de mine live dacă nu am aprofundat înainte câte ceva din catalogul lor ( dacă nu vorbim de trupele déjà preferate ), altele , cum e cazul Pain of Salvation, Katatonia, se lipesc din prima, fară preparațiuni premergătoare, cum spuneam mai sus, iar a treia categorie nu se lipesc defel, indiferent de nume, notorietate, gen ș.a.m.d. Daniel Gildenlow, vocalistul și compozitorul principal al trupeților a venit cu un tricou cu Mandalorian.Setlist:Accelerator, Reasons, Meaningless, Wait, Used, Restless Boy, On a Tuesday, Falling, The Perfect Element.Câte trei piese de pe Panther (prospăt apărut 2023), In the Passing Light of Day și The Perfect Element, Part I.

                                


EMPEROR

10.10-11.30 PM

Emperor, monument al blackului norvegian in his prime ( dacă vreți puteți găsi detalii pe internet despre legăturile membrilor cu celebrul Inner Circle), dar, știți cum e cu monumentele, ca și cu mersul  la muzeu ( știu că o să fiu lapidat pentru asta…).Dacă peste Samoth se vede că au trecut anii, Ihsahn rămâne acelasi hipserel vesnic tânăr.După cum am mai zis pe aici, zona mea de interese din black e puțin alta ( Arcturus,Borknagar, Solfald, Vintersorg, Ulver ( chiar perioada când făceau black, nu cea de acum), Enslaved ( toate perioadele),iar din cei mai noi 1914 și Whiteward.Așa că nu pot să-mi dau cu părea la nivel de cunoscător, dar la nivel de show parcă asteptam la puțin mai mult , proiectii, etc .Setlist:In the Wordless Chamber, Thus Spake the Nightspirit, Ensorcelled by Khaos, The Loss and Curse of Reverence, With Strength I Burn, Curse You All Men!, Towards the Pantheon, The Majesty of the Nightsky, I Am the Black Wizards, Inno a Satana, Into the Infinity of Thoughts, Ye Entrancemperium.După cum se vede majoritatea au fost de pe Anthems… și In the Nightside…

 

SCENA VOICE OF ODIN

ASEMIC

7.55-8.25 PM

Din ce am putut prinde, un fel de Animals as Leaders de România, ceea ce e foarte bine, cu condiția să rămână la nivelul de instrumental, adăugarea vocii ar strica toată vraja.Pot zice că se numără printre descoperirile plăcute de la această ediție a festivalului.

W3 4R3 NUM83R5

9.35-10.05 PM                                                                       

Not my cup of thea. Vocalul totuși are potențial poate și pentru alte subgenuri.

 

SCENA FREYJA`S WEEPING                            

Filme norvegiene până târziu după miezul nopții, retrăgăndu-ne din Piața Mare mai ne trăgeam sufletul în Huet, înainte de-a pleca la cazare.

 

Sâmbătă 27 iulie 2023

SCENA ARTMANIA SPOT  

VULTURE INDUSTRIES

7.00-7.50 PM

N-am prins.

 

TESSERACT

8.30-9.30  PM

Prima dată când îi văd live, practică un amestec de prog cu djent ( dacă tot amintisem mai sus de AAL), plin de energie, sensibilizează și pe pe cei care nu le cunosc muzica.

Setlist:Natural Disaster, Of Mind - Nocturne, Dystopia, War of Being(Live debut),  Smile, The Arrow, Concealing Fate, Part 2: Deception, Concealing Fate, Part 1: Acceptance,Juno.



 

PORCUPINE TREE

10.00-11.30 PM

O trupă pe care nu cred că se mai aștepta cineva să o mai vadă live vreodată ( ca și în cazul Emperor, dar despre reuniunile astea intempestive cu altă ocazie).Nu cunosteam mai nimic ( cu exceptia ultimului album) din muzica lor, mai mult stiam din activitatea solo a lui Steven , pe care il văzusem tot la Artmania în 2018.Începe  cu rugămintea (întalnită  și la alte concerte) concertul să fie unul phone-free, fără poze și filmări, mai ales cu bliț. Din păcate fără basistul Nate Navarro care se putea auzi doar pe bandă ( Steven chiar glumea despre basistul virtual), dar cu Gavin la tobe, despre care am vorbit la ediția 2022. Per ansamblu, un concert antrenant, care, chiar dacă nu te transformă într-un fan die-hard, măcar îți dă sentimentul unui timp folosit cu folos.

Setlist:Blackest Eyes, Harridan, Of the New Day, Open Car, Dignity,The Sound of Muzak, Chimera's Wreck, Anesthetize, I Drive the Hearse, Sleep Together, Halo și Trains (la bis).Din fericire pentru mine majoritatea pieselor au fost de pe Closure / Continuation (4) și In Absentia (3).

 

SCENA VOICE OF ODIN

7.55-8.25 KOIKOI

O trupă sârbească de indie rock, n-am prins decât vreo două piese, dintre care mi-a rămas în cap Misisipi (scris chiar așa).Încă o surpriză plăcută la ediția de anul acesta, mai târziu i-am urmărit pe net și nu m-au dezamăgit, i-aș revedea oricând live.

 

SCENA FREYJA`S WEEPING

FOLKET BORTAFOR NORDAVINDEN și filme norvegiene.

 

Duminică 28 iulie 2023

SCENA ARTMANIA SPOT  

7.00-7.50 PORT NOIR

N-am prins.

8.30-9.30 HAKEN

Trupeții, pe care il văzusem tot la Artmaniaîn 2018au intrat pe scenă cu cămăși același model,la prima vedere hawaiene,  dar de fapt inspirate de coperta ultimului album, Fauna . Tot timpul mi-a plăcut la ei modul în care combină  progul vechi englezesc ( și aici mă duce gândul la Genesis ) cu metalul. Un concert ok, parcă totuși sub cel din 2018.Setlist:Taurus, Sempiternal Beings, Cockroach King, Invasion, Lovebite, Prosthetic, Pareidolia, The Architect.

 

WARDRUNA

10.10-11.40 PM

N-am urmărit cu sfințenie serialul Vikings, nici nu pot spune că m-au dat foarte tare pe spate data trecută când au fost la Artmania 2019.A fost însă un show pe cinste, în ciuda ploii care ne obligă să stăm pe la măsuțe, efecte, lumini, instrumentații, totul la superlativ.

 

SCENA VOICE OF ODIN

ROADKILLSODA

7.55-8.25 PM

 Nu am prins.

SIRENIA

9.35-10.05 PM

A doua oara după 2010 la Artmania,  ploaie cât cuprinde.Proiectul lui Morten Veland, inițiat după ce părăsise Tristania ( cofondată tot de el), în genul atît de la modă la sfîrsitul anilor 90 și începutul mileniului 3 , așa-zisul gothic metal, de fapt un fel de doom-death cu faze simfonice și voce (și ) feminină pe lângă growl-ul masculin, a fost poate sub concertul din 2009, dar nostagicii acelor vremi s-au simțit gâdilați la corason.Cumea , cel mai mult mi-a plăcut Voyage, Voyage , coverul după Desireless.

 

SCENA FREYJA`S WEEPING

FOLKET BORTAFOR NORDAVINDEN

***

Concluzii: Și în anul acesta am fost tot în formație de trei, cu juniorul, ca și anul trecut, și am văzut de data asta toate reprezentațiile. Al doilea an de revenire după hiatusul pandemic, lucrurile reintră în normalitate, public divers, de la bătrîni (pardon) veterani ca subsemnatul, până la adolescenti fața de care mă miram de ce tricouri poartă, cu trupe care erau în vogă pe când erau ei doar în proiect, ceea ce e foarte bine. Tricouri mai acătării: Atlantean Kodex, Edge of Sanity, Dodsheimgard, Obey Cthulhu by Rlyeh ( scris cu caractere  Coca-Cola), Marillion, The Flower Kings.Ca și anul trecut, pentru achiziționarea celor de-ale gurii, s-a făcut tranziția de la tokenuri la cardurile emise de cei de la BT.

Și ca să nu credeți că stau chiar așa de bine cu memoria, da, m-am ajutat de pagina festivalului de pe WOOV AP și https://www.setlist.fm/.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu