...just my 2 cents on popular culture

...just my 2 cents on popular culture

luni, 16 ianuarie 2012

PRIMA BISERICA A INTERNETULUI

(Si aceea de pirati…)

Suedezii au comis-o din nou.Dupa infiintarea si recunoasterea oficiala in 2006 a Partidului Piratilor, partid care in 2009 la alegerile pentru Parlamentul European a obtinut 7% din voturi , de cateva zile Suedia se poate lauda si cu prima biserica a internetului recunoscuta oficial , respectiv Biserica Misionara Suedeza a Kopimismului.Astfel pe 5 ianuarie 2012 Agenţia guvernamentală suedeză Kammarkollegiet a înregistrat oficial Biserica Kopimistă, considerandu-se ca aceasta indeplineste toate criteriile pentru inregistrarea ca si cult religios, printre care şi rugăciunile regulate.
Potrivit liderului si fondatorului  Bisericii Kopimismului, studentul la filosofie Isak Gerson, în vârstă de numai  19 ani, această religie este devotată file-sharing-ului şi susţine ideea că informaţia este sacră, iar copierea ei este sfântă.
„Pentru Biserica Kopimistă informaţia este sfântă şi copierea ei este un act sacramental. Informaţia deţine o valoare intrinsecă, prin faptul că este informaţie şi deţine şi o valoare ce-i este oferită de conţinutul său. Aceste valori se multiplică prin actul de copiere. Din aceste considerente copierea este de importanţă centrală pentru organizaţie şi membrii ei”, explică el într-un comunicat.
Doctrina kopimismului susţine că aşa-numitul „kopyacting” - înmulţirea şi împrăştierea informaţiilor prin copiere - este un adevărat serviciu religios, unul dintre preceptele de baza fiind „Copy and seed”. Liderul spiritual al acestei grupări religioase a susţinut că recunoaşterea oficială reprezintă „un uriaş pas înainte”.
Logo-ul Bisericii este "kopimi"(de la copy me), cu litera K inscripţionată într-o piramidă. Pe lângă aceasta, adepţii noului cult mai folosesc şi alte simboluri, precum "CTRL+C" şi "CTRL+V".(combinaţiile de taste pentru „copy” şi „paste”)
Membrii bisericii susţin însă că nu promovează copierea şi distribuirea ilegală de materiale pe internet (sic!), dar militează pentru desfiinţarea drepturilor de autor pentru domeniul online, propunand  programe de reformare a copyright-ului si legi clare pentru protejarea dreptului de acces la informatiile online.
Pentru curiosi, acestia au si pagina de internet in limba romana (ramane s-o cautati voi), fiind reprezentati de Societatea Kopimista Romana, evitandu-se folosirea termenului de “Biserica”, neindeplinind conditiile pentru a fi recunoscuta ca atare de catre autoritatile romane.

Surse: - www.gandul.info
          - www.evenimentul.ro
          - www.romanialibera.ro
          - www.marketingportal.ro
          - www.ecronicar.ro

O analiza mai amanuntita gasiti si pe :www.newyorker.com

     

8 comentarii:

  1. Suedezii au si partidul piratilor care a trimis reprezentanti in Parlamentul European.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Amintisem la inceputul articolului despre ei,au obtinut 7,4% din sufragii in 2009 la alegerile pentru parlamentul european.

      Ștergere
    2. http://vlad.ursulean.ro/o-seara-cu-suedeza-pirata-amelia-europarlamentara-la-24-de-ani/

      Ștergere
    3. Tare articolul, nu-l stiam.Multam de pont.

      Ștergere
  2. Cred ca unii iau internetul mult prea in serios :).

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma intreb daca se taie "teava", pica wirelessu,n-au semnal la mobil, se intampla ceva de nu mai pot intra pe net, astia cum mai au acces la "cele sfinte"? Abea astept un episod de Southpark pe tema asta...

    RăspundețiȘtergere
  4. Se cheama ca au pacatuit si au ajuns in iad :).

    RăspundețiȘtergere